Sağlık sorunları veya estetik kaygılar sonrasında Burun estetiği operasyonları gündeme gelmektedir. Sağlık sorunları burun estetiği operasyonlarında ikiye ayrılır;
- Burundaki yapısal bozukluklar sonrasında; kişi düzgün nefes alamayabilir ve burun bu işlevi yerine getirme özelliğini kaybedebilir. Nefes ve koku almada yaşanan sorunlar kişinin yaşam kalitesini etkilemekte ve daha büyük vakaları tetikleyebilmektedir. Bu durumlar genetik olabileceği gibi, sonradan yaşanan yaralanma, çatlama, kırılma gibi sebepler sonucunda hava kanallarının daralması veya tıkanmasıyla da oluşabilir.
- Burundaki şekil bozuklukları ise aynı şekilde genetik sebeplerden oluşabildiği gibi sonradan çarpma, düşme ya da benzeri travmalarla, yanık veya çeşitli hastalıklar sonucunda da oluşabilir. Şekil bozuklukları, işlevsel bozukluklara zemin hazırladığı gibi kişide psikolojik sorunlara da sebep olabilir.
Özellikle de kadınlar olmak üzere her insan en güzel yüze ve vücuda sahip olmak ister. Orantılı yüz yapısı, burun, göz ve dudaklar kadınların hayalini kurduğu bir görünümdür. Hekim hem estetik açıdan güzel görünecek hem de cerrahi açıdan doğru olacak seçimi hastanın düşüncesini de alarak uygular. Burada hastanın isteğinden çok uzmanın kararı önemli olmaktadır. Çünkü estetik açıdan olduğu kadar cerrahi açıdan da uygun olmalıdır.
Burun estetiği operasyonu; tıptaki adıyla Rinoplasti; “Burnun yeniden şekillendirilmesi“ işlemidir. Bu operasyon ile; burun küçültme, burun büyütme, burun ucu kaldırma, burun eğriliği (burun kemiğinin alınması, deviasyon) gibi işlemler yapılabilir.
Burun Estetiği Yapılma Nedenleri;
Sağlık Amaçlı: Sağlık sorunlarının giderilmesi amacıyla yapılan operasyondur. Genetik nedenler, doğumsal nedenler, kaza, çeşitli hastalıklar veya darbe sonucunda nefes almakta güçlük, burunda tıkanıklık veya kırık, konuşmakta zorluk, ileri seviye horlama veya koku alma-alamama şikayeti gibi sorunlar yaşayan kişiler için önerilmektedir.
Estetik Amaçlı: Kişinin burnuyla ilgili rahatsız olduğu noktaların düzeltilerek estetik açıdan hoş görünen bir burun yaratmak ve aynı zamanda varsa nefes alma probleminin de giderilmesi amacıyla yapılan cerrahi müdahaledir. Plastik cerrahi de en sık yapılan işlemler arasındadır. Bu işlem sayesinde burun sırtındaki yüksekliğin giderilmesi, burunun görünen dış çatısındaki eğriliklerin düzeltilmesi, burun ucunun kaldırılması, burun uzunluğunun azaltılması, burun kanatlarının küçültülmesi, “septum” adı verilen burun ortasındaki kıkırdaktaki eğriliklerin düzeltilmesi vb. işlemler gerçekleştirilebilmektedir.
Revizyon Rinoplasti
Daha önce rinoplasti ameliyatı geçirmiş kişilere sonuçtan memnun olmadıkları durumlarda yeniden burun estetiği operasyonu yapılması işlemine revizyon rinoplasti denir. Daha önce buruna müdahale edildiği için, revizyon ameliyatları ilk kez yapılan burun ameliyatlarına göre daha zor olabilmektedir.
Deviasyon (Burun eğriliği) Ameliyatı
Burun eğriliği, nefes almayı zorlaştırır ve bu birçok sorunun kaynağı olabilir. Oksijenin yeterince alınamaması, organların istenilen düzeyde beslenememesine sebep olmaktadır. Bu durum uyku düzenini de etkiler ve insanın dinlenmesine de engel olarak yaşam kalitesinin bozulmasına sebep olur.
Burun Ameliyatı (Rinoplasti)
Burun estetiği ameliyatları genel anestezi altında yapılabilmektedir.Ameliyathanede yapılması şarttır. Kapalı ya da açık teknikle ameliyatlar yapılabilir. Burun estetiği ameliyatı bayanlarda 17, erkeklerde ise 18 yaşından itibaren yapılabilir. Duruma göre 1-3 saat ameliyat, sürebilmektedir.
Burun Ameliyatı (Rinoplasti) Sonrası
Operasyon sonunda hastanın burnunun içine tampon veya silikon, burun sırtına ise alçı yerleştirilir. Nedeni; hem erken dönemde oluşacak şişlikleri azaltmak hem de oluşturulan yeni burun yapısının dayanıklılığını koruyup, şeklinin tam oturmasını sağlamasıdır.
Bazı durumlarda burun ameliyatı sonrası geçici morluk ve şişlikler oluşabilmektedir. Ancak bu morluk ve şişkinlikler belli bir süre sonra geçecektir ve ameliyat sonrasında yara izi de kalmayacaktır. Hasta tedbir olarak ameliyat sonrası 1 gün hastanede kalmaktadır. 3 gün sonra tampon alınmaktadır. Silikon yerleştirilmiş ise operasyondan 5-6 gün sonra çıkartılır. Açık rinoplasti tekniği uygulanmış hastalarda 6. veya 7. günde dikişler alınır, alçı ise 7. veya 8. günde çıkartılır. İlk birkaç gün boyunca çok hafif sızıntılar ve hafif tıkanıklıklar olabilmektedir.
İyileşme Süreci
Operasyondan sonra, işlem sırasında oluşan kanama ve kişinin cilt yapısına bağlı olarak göz etrafında morarma ve şişlik ortaya çıkabilir. Bu normal bir durumdur. 2 hafta içerisinde meydana gelen morluk ve şişlik tamamen kaybolur ve her geçen gün iyileşmeye devam eder. İyileşme süreci sigara kullanımı ile olumsuz etkilenir. Tedavi sürecinde bazı dış etkenlere dikkat edilmelidir. 3 ay boyunca güneş ışığından korunmak gerekir. Ayrıca yüzme, koşma ve benzeri aktiviteler kısıtlanmaktadır. Kontakt lens ve gözlük kullanımı hakkında doktordan ayrıca bilgi almak gerekir. Tamamen iyileşme süreci yaklaşık 6 aydır.