Fue yöntemi ile saç ekimi (follicular unit extraction), günümüzde en çok başvurulan ve başarılı sonuçlar veren bir tekniktir. Halk dilinde saçların tek tek alınması olarak bilinen bu yöntem, kafanın arka ve yan kısımlarındaki genetik olarak dökülmeme özelliğine sahip saçların micro motor cihazı ile herhangi bir iz bırakmadan alınması işlemidir.
ANALİZ VE PLANLAMA
Operasyonun başarısı açısından oldukça önemlidir.Bu süreçte kişinin donor bölgesinde ki saç kalitesi, açık alanın büyüklüğü, ekilecek greft sayısı, saç sıklığı ve saç yönleri belirlenir. Aynı zamanda istenilecek kan tahlilleri ve başka bir hekim konsultasyonuna gerek olup olmadığı değerlendirilir.
LOKAL ANESTEZİ
İşlem yapılacak bölgede hastanın ağrı hissetmemesi için cilt altına minik enjeksyonlar şeklinde lokal anestezik ilaçların verilmesi işlemidir.Etki süresi ortalama 6-7 saattir. Operasyonun başlangıcında saçların alınacağı donor sahaya uygulanan daha sonra oluşturulan ön saç çizgine uygulanıp ekip işlemini ağrısız ve konforlu geçmesini sağlayan işlemdir.
GREFTLERİN ALINMASI
Lokal anestezi sonrası uyuşturulan başın arka ve yan kısımlarından, saçların tek tek alınması işlemidir.Bu aşamada hasta yüzüstü yatar.Saçların alınması işlemi micro motor cihazı ile yapılır. Cihaza takılan 0.6 – 0.9 mm çapında punch denilen özel ve tek kullanımlık uçlar kullanılır. Boyutları saç kalınlığına göre değişiklik gösterir.Saç demeti dediğimiz folicular unite lere tek tek girişler yapılarak yuvarlak kesiler halinde greft ler çıkartılır.Alınan greftler besleyici sıvılarda bekletilir. Ortalama saatte 1500-2500 civarında greft alınabilir.
KANAL AÇMA İŞLEMİ
Greftlerin alınması işleminden sonra bu işleme geçilir. Operasyonun başlangıcında oluşturulan saç çizgisi ve arka tarafları lokal anesteziyle uyuşturulduktan sonra özel bir sıvıyla şişirilir. Böylece daha geniş bir yüzeyde daha sık bır işlem gerçekleştirmek mümkün olur.Bu işlem cilt te lateral minik kesiler oluşturan slit denilen bir alet yardımıyla yapılır.Saç sıklığı ve saç yönlerinin belirlenmesi açısından oldukça önemli bir aşamadır.Oluşturulan saç çizgisi üzerinde zig zag lar yaparak düzensiz bir görüntü oluşturulması ve özellikle ön taraflarda 25-35 derecelik açılarla kanalların açılması doğal bir sonuç açısında şarttır.Eğer hastanın saçlı alanları sıklaştırılıyorsa mevcut saç yönleri bu işleme klavuzluk eder.Aynı zamanda mevcut saçlara zarar vermeyecek şekilde saçların üzerine değil boş alanlara yapılması gerekir.Açılan kanal sayısı çıkartılan greft sayısıyla aynı olmalıdır.Ortalama 45 dk süren bir işlemdir.
GREFTLERİN EKİLMESİ
Greftlerin alınması ve kanalların açılmasından sonra operasyonun son bölümüdür.Ortalama 2-3 saat sürer ve 2 Ya da 3 kişi ile gerçekleştirilir.Kanal işleminde yapılan minik kesilerin içerisine greftlerin yerleştirilmesi işlemidir.Özel besleyici sıvıda bekleyen tekli ve çoklu oluşlarına göre sınıflandırılan ve sayıları belli greftler in dağılımı ekilen bölgeye göre değişiklik gösterir.Mesela, ön saç çizgisinin bulunduğu 0.5 cm lik alana doğallık açısından tekli ve daha ince yapılı greftlerin ekilmesi şarttır. Hasta, çalışılan bölge daha önce uyuşturulduğu için herhangibir ağrı Ya da acı hissetmez. Sırt üstü ve yarı oturur pozisyonda gerçekleşen bu işlem hasta açısından oldukça konforludur.
HASTANIN TABURCU EDİLMESİ
Operasyondan sonra hastanın eve gitmesinde herhangibir sakınca yoktur. Sadece yutdışı ve şehirdışından gelen hastalar otelde konaklatılır. Operasyondan sonra hastanın ense bolgesinde bir bandaj bulunur. Bu bandaj operasyonu takip eden iki gün içinde çıkartılır. Ekim alanı ise herhangibir bandajla kapatılmaz.Açık olması oksijenlenerek iyileşimi hızlandırır. Verilen şapka sadece açık alanlarda kullanılır, evde Ya da kapalı mekanlarda takılmasına gerek yoktur.
OPERASYON SONRASI UYUMA
Operasyon sonrası ilk üç gece önemlidir.Bu süreçte sırt üstü yatmalıdır. Yan ve yüzüstü yatmak ekim alanına zarar verebilir. Yatarken ekim alanı herhangibir yere sürtülmemelidir. Greftler minik yuvacıkların içine yerleştirilir ve oradaki minik kan pıhtılarına tutunurlar. Bu yüzden herhangi bir sürtmede yerinden çıkabilirler. 3. Gün yapılan ilk yıkamanın ardından daha rahat bir süreç başlar ancak bu sürecin bitmesi 7-9 gün dür.
YIKAMA
İlk yıkamanın operasyonun yapıldığı hastanede yapılması uygundur. Süre sıkıntısı olan Ya da gelemeyecek hastalar için yıkama ayrıntılı bir şekilde anlatılır. Yıkama losyonun ekim yapılan bölgeyi tamamen kapsayacak şekilde sıkılmasıyla başlar. Ortalama 30-45 dk. bekletilmesi buradaki kabukları ve kan pıhtılarını yumuşatmak ve temizlenmesini sağlamak için önemlidir. Bekledikten sonra duşa girilerek çok sıcak ve tazyikli olmayan suyla losyon akıtılır.Sonrasında şampuan elde köpürtülerek veya kafaya dökülerek uygulanır. Birkaç dk ekim alanına kesinlikle sürtmeden avuç içi ve parmaklar kullanılarak küçük dokunuşlarla uygulanır. Saçların alındığı ve işlem yapılmayan bölgelerde sıkıntı yoktur, normal yıkanabilir. Sonrasında suyla durulanıp yıkama işlemi bitirilir. Ekim yapılan bölge sürtmeden kağıt havluyla minik dokunuşlarla kurulanabilir. Bu işlem ilk yıkamayı takip eden 10 gün boyunca uygulanır. 10. Günden sonra artık kabuklanmaların temizlenmesi gerekir ve yıkarken sürtme hareketlerine başlanması gerekir. Bir kaç gün sürtmelerin yapılmasından sonra kabuklar temizlenmiş ve eski halinize dönmüş olursunuz. Bütün bu süreç operasyondan sonra 12-14 gündür.Sonrasında yıkamalar için önerilen şampuanların kullanılması uygun olacaktır.
KULLANILACAK İLAÇLAR
Operasyonda ve sonrasında birtakım ilaçlar kullanılır.Bunlar antibiyotik, ağrı kesici ve ödem önleyici ilaçlardır. Operasyon sırasında yapıldığı gibi sonrasındada kullanmak üzere hastalara verirlir. Saç Tıraşı Ekimden sonra 20 günlük süreçte traş olunmaması gerekir. 20. Günden itibaren makasla tıraş olunabilir. 3. Aydan itibaren tıraş makinası kullanılabilir.
Saçların Çıkma Süreci
Saçlar ekildikten 3 hafta sonra dökülmeye başlar.Bu süreç beklenen ve çoğunlukla görülen bir durumdur.Dökülme sürecinde sadece kıl yapıları kaybedilir, foliküler yapılar cilt altındadır. Dökülme bireye göre farklılık gösterebilir ancak genelde de % 90 oranında dokülme gerçekleşir. 3. aydan itibaren saçlar çıkmaya başlar.Bu süreç ortalama 10-12 ayda sonuçlanır.