Saç dökülmesi günümüzün en sık karşılaşılan ve erkeklerin % 50 sinde görülen sağlık problemlerinden bir tanesidir.Genetik araştırmacıların insanoğlunun giderek daha saçsız ve tüysüz olacağına dair iddiaları bulunmaktadır. Ancak buna karşılık teknolojide yaşanan gelişmeler ve sağlık alanında yapılan büyük atılımlar sayesinde çözümsüz bir sorun olmaktan çıkacaktır.Çeşitli tıbbi sorunlar nedeniyle saç kayıpları olabilmektedir. Bunlar;
Erkek Tipi Saç Dökülmesi (genetik-androjenik alopesi), genellikle en sık görülen ve genetik yatkınlık kaynaklı nesilden nesile devam eden saç dokülmesi tipidir. Erkeklerin % 80 inde saç dökülmesi genetik kaynaklıdır.Genellikle anne genleri nin baskın olduğu bu durumda kardeşler arasında dahi farklılıklar görülebilir.
- Yaşlılık
- Troid Hormon bozuklukları (hipotroidi,hipertroidi ve bunların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar)
- Diabet
- Polikistik Over Sendromu
- Vitamin Eksiklikleri (folik asit, B12, C vitamini)
- Kansızlık(anemi)
- Eser Element Eksikliği (çinko, bakır eksikliği)
Telojen Effluvium: Günde yüz civarında saç dökülmesi normal sınırlar içinde kabul edilirken, bu sayının üstünde avuç avuç dökülmeler görülebilir.Saçların önemli bir kısmı telojen(dinlenme) fazına dönerler.Bunada vucudun uğradığı bazı tavmalar ve sorunlar neden olur. Bunların başlıcaları;
- Kullanılan bazı ilaçlar(kemoterapi ialaçlar, antidepresanlar, doğum kontraol ilaçları, troid ilaçları)
- Menapoz ve kadın hastalıkları
- Doğumlar ve Stres
- Hormonal bozukluklar
- Yüksek ateşle seyreden hastalıklar
- Geçirilmiş ameliyatlar ve uzun tedavi süreleri.
- Telojen offluvium olgularında altta yatan sorunun giderilmesiyle bir kaç ay sonra yeni saç çıkımı görülmektedir.
- Saç ve kaş yolma hastalığı(trikotillomani)
- Sıkı fırçalama ve Toplamaya Bağlı Dökülmeler
- Yanlış boyama ve ya renk açma uygulamalarına bağlı dökülmeler
- Kazalar (trafik kazaları, iş kazaları, yanıklar)
- Saçlı deri tümörleri ve bunların tedavilerine bağlı dökülmeler
- Saçlı deri enfeksiyonları(cilt mantarları)
SAÇKIRAN (ALOPECİA AREATA)
Alopesi areata veya pelat da denilen saçkıran hastalığı saçlı alanda önce küçük dökülmelerle kendini gösteren daha sonrada daha büyük dökülmeler, hatta tüm vucut tüğlerinin dokülmesine kadar varabilen şekillerde kendini gösteren bir deri hastalığıdır. En sık görülen saç dökülmesi androjenik yani erkek tipi saç dökülmesidir.Bu tip dökülmede ölen saç köklerinin yerine yenisinin çıkması mümkün değildir.Genel olarak bir dökülme mevcuttur.Anca saç kıran da daha bölgesel yuvarlak hatlı dökülmeler ve dökülen yerde bebek cildi gibi pürüssüz görünümler oluşur.
Saçkıran hastalığında saçlar yeniden çıkarmı?
Saçkıran tedavi edilebilir bir cilt hastalığıdır.Saç kıranda saçlar bir süre sonra kendiğinden çıkabileceği gibi, birtakım tedavi teknikleri uygulamakta gerekebilir.Bunlar bölgesel ya da sistemik kortizon uygulamaları, psikiyatri desteği gibitedavi teknikleri olabilir.
Saçkıran nedenleri nelerdir?
Saçkıran genellikle stres kaynaklı bilinir.Ancak hastalığın esas nedeni immün sistem (Bağışıklık sistemi) inde çökme sonucu oluşur.Bu çökme saç derisinde oluştuğu zaman saç kıran denilen hastalık görülür.
SAÇ YAĞLANMASI
Saçların yağlanması özellikle genç yaşlarda erkek Ya da bayanlarda görülebilen bir sorundur.Bu dönemde hormonal salgılar devreye girdiğinden ve çokta dengeli salınım olmadığından hormon salgısının bir sonucu olarak saçlı deride aşırı yağlanmayla karakterize bir durumdur. Aşırı yağlanma sonucu cilt üzerinde sebum denilen bir yağ tabakası oluşur ki bu tabaka cildin gözeneklerinin hava almasını önleyerek saçların zayıflamasına hatta dökülmesine neden olabilir.
Saçlar hangi sıklıkla yıkanmalıdır?
Saçları aşırı yağlanan kişiler neredeyse hergün saçlarını yıkama ihtiyacı hissederler.Fakat buradaki çelişkili nokta saçlar ne kadar çok yıkanırsa saç diplerine yapılan masajla sebum salgısı artacağından bir kısır döngüye girme durumu ortaya çıkar.Ayrıca saçların aşırı sıcak suyla yıkanması yağ bezlerinin daha çok çalışmasına neden olacağından yağlanmayı artıran bir durumdur.
Saç dökülmesi
Saçları hergün yıkamanın saçların yağlanmasını önleyici bir etkisi yoktur.Ancak uzmanlara başvurularak çeşitli şampuanlarla tedavi edilebilir bir durumdur.
SAÇLARIN KEPEKLENMESİ
Kepeklenme aslında çok ciddi bir sağlık problemi olmamakla birlikte, insanların yaşam kalitesini bozar ve toplum içinde rahatsız olmalarına neden olabilir.Normalde saçlı deride hücreler 28 günde kendini yeniler ve atılır.Bu hücreler küçük olduğu için görünmez.Ancak kepekleneme problemi olan kişilerde 28 günde bir olan siklus 2-7 güne düşer ve sürekli hücre atılması sözkonusu olur. Dolayısıyla bu hücreler saçlı deride birikir ve kepek halini alır.Ayrıca saçlı deride kepeklenme bazı deri hastelıklarınında belirtisi olabilir.Bunlar arasında sedef egzeme ve seboroid dermatit bulunmaktadır.